Start een Deel IT punt op school

In de lagere en middelbare school worden online lessen en huiswerk op de computer stilaan het nieuwe normaal. Helaas beschikt niet elke leerling thuis over een computer of een stabiele internetverbinding. Vooral kinderen uit kwetsbare gezinnen ervaren hier problemen mee en dreigen zo leerachterstand op te lopen. 

Gelukkig kun je daar als school iets aan doen. Door een Deel IT Punt te organiseren geef je alle leerlingen toegang tot het nodige IT materiaal voor hun taken en lessen.

WAT IS EEN DEEL IT PUNT?

Bij een Deel IT punt kunnen leerlingen die dat nodig hebben een laptop lenen. Ze krijgen niet alleen een goed werkend toestel, maar ook hulp van een persoonlijke buddy. Die gaat bij de leerlingen thuis langs om de laptop met internet te verbinden en te helpen bij vragen of problemen. Sommige Deel IT Punten, zoals Deel IT Mechelen, bieden gezinnen ook een internetverbinding aan.

Veel scholen hebben het voordeel dat leerkrachten, brugfiguren, zorgleerkrachten of zorgcoördinatoren al een goed contact hebben met leerlingen uit kwetsbare gezinnen. Is dat het geval in jouw school? Dan heb je een stapje voor en hoef je met de school of oudervereniging niet noodzakelijk een buddywerking met vrijwilligers op touw te zetten om de leerlingen goed te begeleiden.

De voordelen van Deel IT

Als het gaat om het wegwerken van de digitale kloof, dan biedt Deel IT een aantal voordelen ten opzichte van het weggeven van laptops:

  • Is er een defect aan de laptop? Dan komt de leerling niet zonder laptop te zitten, maar kan hij/zij een ander toestel uit het systeem gebruiken. De defecte laptop kan  ondertussen gerepareerd worden om later opnieuw in het systeem ingebracht te worden.
  • Verlaat een leerling de school? Dan verdwijnt de laptop niet, maar kan hij aan een volgende leerling uitgeleend worden.
  • Kwetsbare gezinnen hebben soms minder kennis en middelen om computers goed te onderhouden en up to date te houden. De buddywerking begeleidt gezinnen hierin en helpt bij problemen.
  • Scholen verkleinen tegelijkertijd de digitale kloof en hun ecologische voetafdruk.
  • Het is voor scholen een kans om ouders te betrekken die iets voor sociale inclusie of het klimaat willen doen.

Hoe start je een Deel IT punt?

Een Deel IT punt kun je relatief snel en eenvoudig opzetten. We helpen je alvast op weg met de gratis online handleiding Deel IT. Voor de rest heb je alleen nog laptops en enkele enthousiaste vrijwilligers nodig. Een Deel IT punt kan overigens ook perfect getrokken worden door een oudervereniging. Deel IT Mechelen, het allereerste Deel IT punt, is een vrijwilligersinitiatief.

Bovendien sta je er niet alleen voor. Je kunt gratis lid worden van het Lerend Netwerk Deel IT. Daar kun je terecht met vragen en leer je van de ervaringen van andere Deel IT punten.
Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Wil je lid worden van het Lerend Netwerk Deel IT? Zoek je nog tips nodig om je directie, leerkrachten, ouderraad,… warm te maken voor een Deel It punt?

-> Stuur dan een mailtje naar info@repairshare.be. We helpen je met plezier verder!

Deel IT is een initiatief van Deelbaar Mechelen en Repair&Share