Op Wielekes

Wat is Op Wielekes?

Op Wielekes is een bibliotheek van kinderfietsen, opgericht door Netwerk Bewust Verbruiken vzw.

Bij Op Wielekes leen je een kinderfiets. Wie lid wordt, heeft altijd toegang  tot een goede en kwalitatieve kinderfiets op maat. Je betaalt jaarlijks lidgeld en je ruilt de fiets voor een groter exemplaar indien nodig. Koopt u geen nieuwe fiets voor uw kind omdat het er toch te snel uitgroeit? Staat uw gang vol met fietsjes in afwachting tot het volgende kind erop kan rijden? Het fietsdeelsysteem Op Wielekes biedt een oplossing.

Wie inschrijft bij Op Wielekes kan in het depot kiezen uit een aanbod van degelijke kinderfietsjes. Na het tekenen van een contract neemt u de fiets mee naar huis. Wordt de fiets te klein voor uw kind, dan brengt u hem terug en krijgt u een groter model mee. Bij elke wissel wordt de oude fiets in goede staat hersteld zodat die opnieuw kan worden uitgeleend.

Vraag het opstartpakket aan

Met steun van de Provincie Oost-Vlaanderen ontwikkelde Netwerk Bewust Verbruiken een opstartpakket. Hiermee helpen we je op weg om een depot op te starten in jouw omgeving. We bundelden onze ervaringen – het vinden van een geschikte locatie, hoe partners en vrijwilligers samenbrengen, hoe fietsjes en materiaal verzamelen, financiering, perswerking en promo, het aantrekken van de bezoekers  – waardoor je sneller op weg kan.

Is jouw organisatie, buurtgroep, school of gemeente geïnteresseerd om een Op Wielekes-depot te beginnen? Dan helpt ons opstartpakket je alvast op weg.Hoe meer kinderen op de fiets, hoe beter! Dit opstart pakket is dan ook gratis en voor iedereen. Wel vragen we de verspreiding via ons te laten verlopen. Zo hebben we zicht op potentiële nieuwe depots.  Voor het gebruik van dit opstartpakket vragen we akkoord te gaan met twee principes, namelijk terugkoppeling en verwijzing.

  1. Terugkoppeling: Je wordt lid van het lerend netwerk. Hier delen we informatie zoals contracten, aantal depots en fietsen, financieel systeem,… en het lid worden van het lerend netwerk.
  2. Verwijzing: op de website wordt gelinkt naar www.opwielekes.be

Vraag hier het opstartpakket aan.