Zin om aan de slag te gaan in de circulaire economie? Ben je een organisatie, vereniging, gemeente,… en wil je zelf een initiatief opstarten? Hieronder geven we jou een handleiding om zelf een bibliotheek voor babyspullen, een bibliotheek van kinderfietsen, een gereedschapsbibliotheek, een Deel IT punt of een Repair Café op te starten.
Bij een Deel IT punt kunnen leerlingen die dat nodig hebben een laptop lenen. Ze krijgen niet alleen een goed werkend toestel, maar ook hulp van een persoonlijke buddy. Die gaat bij de leerlingen thuis langs om de laptop met internet te verbinden en te helpen bij vragen of problemen. Het Deel IT systeem werd uitgewerkt door vrijwilligersinitiatief Deelbaar Mechelen in 2020.
Hun ervaringen verwerkten ze samen met Repair&Share in een online handleiding. Die kun je hier downloaden. Met de handleiding en het lerend netwerk Deel IT willen we organisaties, scholen, bedrijven, organisaties, ouders,… helpen om zelf een Deel IT punt op te starten.
De Babytheek is een bibliotheek voor babyspullen die je maar kort nodig hebt. De eerste Babytheek opende in mei 2018 in GC Elzenhof (Brussel) dankzij een samenwerking tussen Netwerk Bewust Verbruiken en GC Elzenhof.
Die pioniers maakten op basis van hun ervaringen een opstartpakket, dat je kunt aanvragen via deze pagina. Zo kan iedereen die dat wil, een Babytheek kan opstarten.
Op Wielekes is een bibliotheek van kinderfietsen, opgericht door Netwerk Bewust Verbruiken vzw. Wie lid wordt, heeft altijd toegang tot een kwalitatieve kinderfiets op maat. Je betaalt jaarlijks lidgeld en je ruilt de fiets voor een groter exemplaar indien nodig. De eerste Op Wielekes werd in 2013 geopend in Ledeberg.
Alle ervaringen om zelf een Op Wielekes depot te openen, werden gebundeld in een handig opstartpakket, dat je via deze pagina kunt aanvragen.
Je kunt een gereedschapsbibliotheek omschrijven als een bibliotheek die (werk)materiaal uitleent in plaats van boeken. Hoe een gereedschapsbib precies werkt, krijgt vorm in samenspraak met de initiatiefnemers, de leden, de locatie en de buurt.
Om je een eind op weg te zetten hebben enkele pioniers uit Vlaanderen en Brussel hun ervaringen gebundeld. In deze handleiding nemen ze je stap voor stap mee in alle aspecten van de organisatie van een gereedschapsbib. Je krijgt niet alleen een pak praktische tips mee, maar maakt ook kennis met de filosofie die de gereedschapsbibs verbindt.
Repair Cafés zijn lokale bijeenkomsten waar mensen (samen) kapotte spullen herstellen. Van kledij tot elektrische apparaten, meubels, fietsen, computers,…
Repair Cafés zijn er nooit genoeg! Aarzel niet om er zelf een te organiseren. Op deze pagina vind je allerlei tips en handleidingen.