Organiseer een Repair Café op school

Een Repair Café op school organiseren? Het kan! Dat bewees de 14-jarige Lukas Derlyn uit het Sint-Bernarduscollege in Oudenaarde. Dat lees je hier op Facebook. En ook in de Max Middenschool in Tessenderlo organiseerden leerkrachten en leerlingen een Repair Café. Een verslagje vind je hier.

Repair Cafés zijn gratis bijeenkomsten waar mensen samen kapotte spullen herstellen, van kledij tot elektrische apparaten, meubels, fietsen, computers … Bezoekers brengen kapotte spullen mee en repareren ze met de hulp en het advies van deskundige vrijwilligers. Zo leren Repair Cafés mensen (weer) repareren en verkleinen ze de afvalberg.

In heel wat steden en gemeenten zijn er vandaag Repair Café groepen actief. Misschien wil het Repair Café in jouw gemeente of stad wel eens een Repair Café samen met jullie school organiseren. 

Dat heeft alleen maar voordelen: jullie leerkrachten, leerlingen (en ouders) leren het Repair Café kennen en kunnen hun kapotte spullen (leren) repareren. Het Repair Café bereikt een nieuw publiek en kan misschien enkele nieuwe vrijwilligers aantrekken. En met wat geluk krijgen jullie de smaak te pakken om ook na een eerste try-out af en toe eens samen een Repair Café te organiseren.

Hoe pak je het aan?

Werk indien mogelijk samen met een Repair Café in je buurt

  • Zoek via deze kaart of er een Repair Café in jullie buurt is en hoe je hen kan contacteren.
  • Nodigen jullie ook mensen van buiten de school uit, maak het Repair Café dan breed bekend via jullie sociale media, affiches of flyers in de buurt. Voorbeelden voor affiches en aankondigingen vind je in deze map.
  • Maak foto’s tijdens het Repair Café en deel ze op jullie social media of maak er een verslagje van voor jullie schoolkrant of website.

Of organiseer het Repair Café helemaal zelf

  • Zoek leerkrachten en leerlingen die herstellingen kunnen doen. Je kunt toespitsen op een bepaald soort producten, bijvoorbeeld enkel fietsen, enkel textiel, enkel elektrische apparaten.
  • Bepaal wat je wilt repareren, wanneer je het Repair Café zult organiseren en voor wie je het organiseert (enkel leerlingen of breder)

Enkele tips

Hoe lang duurt een Repair Café?

Een standaard Repair Café duurt 2 à 3 uur. In die tijd kan een hersteller gemiddeld een vijftal voorwerpen onder handen nemen. Een herstelling neemt snel een half uurtje in beslag.

Doe je het Repair Café enkel met leerlingen, dan kun je het uiteraard ook tot een lesuur beperken en leerlingen in kleine groepjes aan het werk zetten rond één of twee voorwerpen.

Wat is een goede locatie voor een Repair Café?

Kies een plek met goede verlichting, goede elektriciteit en voldoende stopcontacten. Wat de grootte van de locatie betreft, voorzie je best één tafel en 2 stoelen per hersteller.

Nodig je ouders en omwonenden uit, dan voorzie je best ook een tafel voor het onthaal en nog wat ruimte waar mensen op hun beurt wachten als het druk is.

Wat zijn de basisprincipes van een Repair Café?

Herstellingen gebeuren samen. De bezoekers volgen mee met de herstelling en de hersteller geeft uitleg bij wat hij/zij doet, zodat mensen leren hoe ze zelf iets kunnen repareren.

Herstellingen gebeuren gratis. De vrijwilligers worden dus niet vergoed voor het herstelwerk. Is er een reserve-onderdeel nodig (bv een remblokje), dan wordt aan de bezoeker gevraagd om het onderdeel te kopen of te betalen.

Herstellers doen hun best, maar zijn geen tovenaars. Op een Repair Café roeien we met de riemen die we hebben. Als er voor een herstelling speciaal gereedschap of een reserveonderdeel nodig is, dan kan dit niet op het Repair Café gerepareerd worden. Dat is helemaal ok. Vaak is iemand al geholpen met een goede diagnose of advies over welk reserveonderdeel er nodig is en waar ze dat kunnen kopen.

Herstellers zijn niet aansprakelijk voor schade aan de voorwerpen. Je kunt de huisregels van het Repair Café uitprinten en mensen aan het onthaal vragen om die te ondertekenen. Deze huisregels vind je hier.

Je werkt het beste met een onthaal. Daar kun je bezoekers uitleggen hoe het Repair Café in zijn werk gaat, wanneer ze aan de beurt zijn, en vragen om de huisregels te ondertekenen. Verwacht je veel volk? Dan kun je best met volgnummertjes werken om bij te houden wie wanneer aan de beurt is.

Je Repair Café bekend maken

Maak het Repair Café bekend bij de leerlingen en vraag hen om kapotte spullen mee te brengen om op het Repair Café te repareren. Nodigen jullie ook mensen van buiten de school uit, maak het Repair Café dan breed bekend via jullie sociale media, affiches of flyers in de buurt. Voorbeelden voor affiches en aankondigingen vind je in deze map.

Maak foto’s tijdens het Repair Café en deel ze op jullie social media of maak er een verslagje van voor jullie schoolkrant of website. Deel je op social media? Gebruik dan de hashtag #RepairCafé