14 okt Internationale Repareerdag: “Repareren is een ontdekkingsreis”
Van 13 tot 21 oktober 2018 is het Internationale Repareerweek. Het ideale moment om de vele Repair Café-vrijwilligers in de kijker te zetten. Vorig jaar vonden er zo’n 1200 Repair Cafés plaats in Wallonië en zo’n 450 in Vlaanderen. Duizenden vrijwilligers en reparateurs steken vrijwillig hun handen uit de mouwen om kapotte spullen te herstellen. Netwerk Bewust Verbruiken ging op bezoek bij verschillende Repair Cafés in Vlaanderen om de repareersfeer op te snuiven.
MEER DAN REPAREREN ALLEEN
In een Repair Café kan je jouw kapotte spullen laten herstellen, maar er is meer dan enkel het repareren. Het is bovendien ook een plek die buurtbewoners samenbrengt. Dat stellen ook Ellen en Yana van Repair Café Diest: “Repareren is een groot onderdeel van ons Repair Café. Maar ook de nevenactiviteiten zijn belangrijk. Ons Repair Café is een plaats waar iedereen welkom is. We betrekken er daarom verschillende organisaties bij om mensen met elkaar in contact te brengen, elkaar te versterken en nieuwe opportuniteiten te creëren. Zo werkten we onlangs samen met Leineke, die homemade lekkernijen en knutselwerken verkoopt voor Kom Op Tegen Kanker.”
Ook voor Hubert van Repair Café Evergem is een Repair Café meer dan repareren alleen: “Gezelligheid, een biertje en een stuk taart, sommige mensen komen alleen daarvoor”.
De repareerkennis van Repair Café-vrijwilligers is goud waard. Zij kennen de knepen van het vak en kunnen die doorgeven aan bezoekers
“REPAREREN IS EEN ONTDEKKINGSREIS”
“Een Repair Café is zoals een ontdekkingsreis, je weet nooit wat je aantreft”, stelt Jo van Repair Café De Kroon in Sint-Agatha-Berchem (Brussel). “Tijdens een Repair Café in mei kregen we een schotelverwarmer ter reparatie. Toen we het apparaat opendeden, zagen we binnenin een ware verrassing. We troffen er een systeem aan van elektrische weerstand die zigzagt in grind/zand om zo de warmte vast te houden. Dat was helemaal niet wat we verwacht hadden. Gelukkig zijn er in een Repair Café meerdere disciplines aanwezig, zo kon onze informatica-expert ons helpen en werd het een geslaagde reparatie”.
Het leuke van een Repair Café is dat de mensen even blij zijn met een simpele herstelling, als met een herstelling die een stuk ingewikkelder is. “Er kwam onlangs iemand met een personenweegschaal. Die werkte niet meer sinds er nieuwe batterijen in zaten. Het bleek meteen dat de batterijen gewoon verkeerd waren geplaatst. Dat zijn kleine herstellingen, maar met een even grote uitkomst. Grote of kleine reparatie, de bezoekers vertrekken altijd met een glimlach op hun gezicht en dat geeft voldoening!”, zegt Jan van Repair Café Herzele.
EEN REPAIR CAFÉ VERBINDT
Vrijwilligerswerk doen is heel belangrijk in de maatschappij, volgens Jef van Repair Café Varsenare. “Ik ben vrijwilliger bij een Repair Café omdat je de mensen kan helpen. De bezoekers zijn altijd tevreden als ze weer naar huis gaan. Ze zitten naast de reparateur, dus ze zien hoe hun toestel hersteld wordt. De helft van alle binnengebrachte spullen wordt gerepareerd. Als het toch niet lukt, dan zien de mensen ook ter plekke hoe het komt dat het toestel niet meer gerepareerd kan worden.”
Als elke vrijwilliger een ster is, wordt het nooit meer donker (Loesje)
Een Repair Café verbindt mensen, niet enkel de bezoekers maar ook de vrijwilligers van een Repair Café. Zo kon Repair Café Hasselt Centrum rekenen op de steun van Repair Café Runkt. “Zij gaven ons ondersteuning bij het opbouwen van ons eigen Repair Café. We wisselen vrijwilligers uit en geven tips aan elkaar. Nu twee jaar later, plukken we daar nog steeds de vruchten van. Samenwerking verrijkt je Repair Café”, zegt Katleen van Repair Café Hasselt Centrum. Ook de Repair Cafés achter ‘Buurten met Repair Café’ zochten steun bij elkaar. Meer daarover lees je hier.
“Als je samen een fiets, een cd-speler of een broek hebt gerepareerd, bekijk je die persoon toch anders wanneer je hem of haar de volgende keer op straat tegenkomt. Alle lagen van de bevolking worden bovendien betrokken en vormen zo een sociale mix. En wie geen kapotte spullen heeft om te repareren? Die kan ook een kop koffie of thee komen drinken en een handje toesteken”, stelt Greet van Repair Café Ieper.
DE ENIGE TASTBARE HERINNERING
Wanneer iets tastbaar is, dan is de herinnering net zo zichtbaar. “Er kwam een koppel naar ons Repair Café met een oude muziekdoos. Die doos was hun enige erfstuk en meteen ook de enige tastbare herinnering. Doordat de muziekdoos stuk was, gaat ook de herinnering op een bepaalde manier verloren. Maar door geduld, een druppeltje olie en wat zoekwerk speelde hij terug mooie melodieën. Je ziet de mensen hun gezicht helemaal opklaren, die momenten zijn goud waard”, zegt Roney van Repair Café Torhout trots.
SAMEN HERSTELLEN, SAMEN LEREN
Herstellen is ook leren van elkaar. De repareerkennis van Repair Café-vrijwilligers is goud waard. Zij kennen de knepen van het vak en kunnen die doorgeven aan bezoekers. “Er kwam een vluchteling met zijn fiets naar ons Repair Café in Hoogstraten. Zijn fiets was zijn enige vervoermiddel. Samen met een vrijwilliger voerden we herstellingen uit aan het achterwiel. Zo leerde de persoon zelf klein onderhoud en herstellingen uitvoeren van een band. Op een Repair Café leert iedereen van iedereen. Je versterkt mensen, leert hen zelfstandiger zijn en dat geeft voldoening zowel voor de reparateur als de klant”, zegt Leo van Repair Café Hoogstraaten.
“Twee jaar Repair Café Schelde Leie, dat is gemiddeld 4 keer per jaar 25 duurzame helden die zich inzetten om materialen die stuk zijn weer te herstellen. Het Repair Café is een plaats waar gezelligheid centraal staat en een ontmoetingsplaats waar repairkennis wordt doorgegeven.’ Stelt Marc van Repair Café Schelde Leie.
Bedankt aan alle Repair Café-vrijwilligers en organisatoren, en uiteraard ook aan de vele Repair Café-bezoekers! Interesse om zelf een Repair Café op te starten? Dan kan je een opstartpakket aanvragen bij de bedenkers van het Repair Café: Repair Café International.