Repair Cafés: een schat aan informatie

Repair Cafés: een schat aan informatie

Repair Cafés zorgen ervoor dat mensen minder spullen weggooien en vernieuwen. Door gegevens bij te houden over herstellingen, vergaren Repair Café herstellers bovendien een schat aan informatie over de bijdrage van Repair Cafés aan een circulaire toekomst.

Via The Restart Project houden herstellers van electro bij hoeveel CO2-reductie ‘community repair events’ zoals Repair Cafés realiseren. Ze noteren ook welke defecte toestellen worden binnengebracht en wat de herstelling bemoeilijkt.

De Repair Monitor van de stichting Repair Café International vergelijkt gegevens van ruim dertig Repair Cafés in Nederland en enkele Repair Cafés in andere landen. Op basis daarvan belicht de Repair Monitor welke spullen makkelijk te repareren zijn, welke defecten spullen vertonen, hoe oud spullen zijn als ze stuk gaan, … We halen er enkele tips uit voor gebruikers, signalen voor producenten en argumenten voor beleidsmakers die een duurzamer materiaalgebruik willen stimuleren.

10 meest voorkomende producten in de Repair Monitor 2018 – Stichting Repair Café International

Tips voor consumenten

  • Van alle reparaties die in de Repair Monitor worden beschreven, was 65% succesvol. Checken of je een product kunt (laten) repareren is dus zeker zinvol, het zou altijd de eerste stap moeten zijn als iets kapot gaat
  • Heel wat ritsen, laptops, stofzuigers en fietsen zouden langer meegaan als we ze beter zouden onderhouden. Op een Repair Café geven de herstellers tips over hoe je er zelf voor kunt zorgen dat je spullen minder snel kapot gaan bv. een strijkijzer ontkalken

Signalen voor producenten

  • Uit de gegevens van de Repair Cafés blijkt dat producten die op stroom werken, moeilijker te repareren zijn dan andere. Als we als maatschappij willen inzetten op een circulaire economie, moet de repareerbaarheid van elektrische en elektronische producten omhoog
  • Het rapporteren van veel voorkomende defecten kan producenten bewust maken van onderdelen die gevoelig zijn voor slijtage of slecht onderhoud. Een voorbeeld is een schakelaar van een lamp

Argumenten voor beleidsmakers

  • Als uit de gegevens van Repair Cafés blijkt dat koffiezetapparaten en printers vaak al na 2 jaar stuk gaan, terwijl radiowekkers en naaimachines gemiddeld veel langer meegaan, dan geeft dat beleidsmakers een indicatie van welke bedrijven gecontroleerd moeten worden op geplande veroudering
  • De gegevens van de Repair Cafés wijzen overheden ook op hefbomen voor herstellingen. Zo blijkt uit de RepairMonitor met gegevens uit Nederlandse Repair Cafés dat spullen waarvan een repareerhandleiding bestaat, vaker gerepareerd raken. Overheden zouden producenten kunnen verplichten om zo’n handleiding te voorzien voor niet-gevaarlijke reparaties
Repair Café Sint-Lievens-Houtem

Meer onderzoek nodig

Netwerk Bewust Verbruiken voert het Grote Repareeronderzoek. Na een bevraging van 1.000 gebruikers (door onderzoeksbureau iVOX) zoomen we nu in op de ervaringen van herstellers in workshops, in expertenpanels en met diepte-interviews. We delen tegen de zomer al wat inzichten, in het najaar van 2019 brengen we ons eigen rapport met bevindingen uit.

Ook na het afronden van het Grote Repareeronderzoek zal onze honger naar gegevens over repareren niet gestild zijn. Netwerk Bewust Verbruiken en Repair&Share zullen ook de komende jaren graag projecten lanceren en ondersteunen die het verzamelen, ontsluiten en analyseren van gegevens over repareren mogelijk maken. We doen daarom een warme oproep naar hogescholen en universiteiten om hier onderzoek naar te doen en ons met hun onderzoeksexpertise bij te staan.