Verslag van Fixfest 2019 in Berlijn

Verslag van Fixfest 2019 in Berlijn

Netwerk Bewust Verbruiken en Repair&Share trokken naar Berlijn voor de tweede editie van Fixfest van 20 tot 22 september 2019. Fixfest is een internationale samenkomst van herstellers, activisten, makers, knutselaars, doe-het zelvers, beleidsmakers en bedrijven. Het was dan ook de perfecte gelegenheid om verhalen, ervaringen, informatie en zoveel meer te delen met andere deelnemers.

Trots om deel uit te maken van de internationale ‘Reparaturkultur’

Net als de organisatoren van Fixfest geloven we dat repareren een essentiële rol speelt in de transitie naar sociale rechtvaardigheid en een duurzame productie en consumptie van goederen. We beleefden de driedaagse met de internationale repareergemeenschap dan ook als een hoopvolle stap naar een constructief antwoord op de globale wegwerpeconomie.

Een ander beleid is nodig

De deelnemers aan het Fixfest waren het er roerend over eens: repareerbaarheid moet hoger op de politieke agenda komen. Producenten dienen duurzaamheidheidsprincipes zoals repareerbaarheid te integreren in hun innovatie- en ontwerpprocessen. Gebruikers kunnen zich nog bewuster worden van de impact van hun koopgedrag.

Het Fixfest zette goede samenwerkingen in gang. Die kunnen opgemerkte acties en broodnodige veranderingen in gang zetten.

Recht op Repareren

Zo lanceerde een groep organisaties op het Fixfest de Europese ‘Right to Repair’ actie met een gloednieuwe site repair.eu.

Netwerk Bewust Verbruiken en Repair&Share stappen overtuigd mee in die campagne. Het wordt onze kapstok om repareren op de lokale politieke agenda te zetten.

Waarom? Omdat repareren een belangrijk onderdeel is van de tool box om klimaatverandering tegen te gaan. Als we bijvoorbeeld de levensduur van alle smartphones, wasmachines tablets en stofzuigers in Europa zouden verlengen met één jaar, heeft dat dezelfde impact als twee miljoen auto’s van onze wegen halen.

Maar repareren blijkt niet zo vanzelfsprekend… Consumenten botsen op verschillende barrières. Zo kan het zijn dat repareren duurder is dan het nieuw te kopen, hebben we geen toegang tot wisselstukken of informatie of zijn we bang dat we het recht op garantie verliezen als we een toestel openen.

Zelfs met de nodige kennis en materialen ter beschikking kan herstellen nog een uitdaging vormen. Google maar eens ‘lamp koelkast vervangen’, en je botst op honderden gefrustreerde mensen die zelfs met die simpele herstelling problemen ondervinden. Dat komt doordat het productontwerp repareren te vaak bemoeilijkt. (Het Grote Repareeronderzoek van Netwerk Bewust Verbruiken i.s.m. Vlaanderen Circulair brengt die barrières uitgebreider in kaart.)

De campagne ‘Right to Repair’ wil ervoor zorgen dat we een alternatief hebben: repareren!

Inspirerend voor ons Repair&Share Fest

Op Fixfest deden we ook leuke ideeën op voor de tweede editie van ons eigen repareerevenement: het Repair&Share Fest. Repareren en (kennis) delen zullen er centraal staan. We willen een ruim nieuwsgierig publiek laten kennismaken met repareer- en deelinitiatieven en start-ups en initiatiefnemers op hun beurt laten netwerken en samenwerken. Hou alvast de datum bij: 28 maart 2020 in Leuven.

Pix van Fixfest

Foto’s: Repair&Share / The Restart Project