Op International Repair Day 19 oktober 2019 vieren meer dan 250 evenementen de positieve milieu-impact van reparatie

Op International Repair Day 19 oktober 2019 vieren meer dan 250 evenementen de positieve milieu-impact van reparatie

Elke derde zaterdag van oktober markeren we International Repair Day op de kalender. Die dag zet de positieve milieu-impact van herstellen in de kijker en stimuleert initiatieven om hun reparatiekennis te delen.

Overal ter wereld

Wat de editie van 2019 bijzonder maakt, is dat er voor het eerst herstelinitiatieven uit alle continenten deelnemen. Van Bangalore in India tot Porto Novo in Benin, van München in Duitsland tot Buenos Aires in Argentinië: dit weekend worden in 20 landen meer dan 250 herstelactiviteiten georganiseerd!

De deelnemende herstelinitiatieven gebruiken International Repair Day ook om aan te dringen bij politici: verzeker het recht op repareren met wetgeving, maak mensen bewust van de enorme milieu-impact van wegwerpproducten.

Repair for the climate. Repair for the future

Het thema van International Repair Day 2019 is ‘Herstel het klimaat. Herstel de toekomst’. Het is een eerbetoon aan de beweging van jonge klimaatstakers.

“Repareren en hergebruiken wordt steeds meer gezien als een belangrijk instrument in de strijd tegen klimaatverandering. Reparatie en de beschikbaarheid van reserveonderdelen voor iedereen zijn een essentieel onderdeel van een Green New Deal”, aldus Ina Hemmelmann van Anstiftung, een organisatie die community repair initiatieven in Duitsland ondersteunt.

Meer informatie over elektronisch afval en herstel

Uit een recent rapport van European Environmental Bureau, ‘Cool products don’t cost the Earth’, blijkt dat een verlenging van de levensduur van smartphones en andere elektronica met slechts één jaar de Europese Unie evenveel CO2-uitstoot zou besparen als jaarlijks 2 miljoen auto’s van de weg halen.

De United Nations University (UNU) vormde het Global E-waste Statistics Partnership om via het open portaal globalewaste.org een goed overzicht te bieden van e-waste data per land of regio: de Global E-Waste Monitor. Elektronisch afval blijkt de snelst groeiende afvalstroom ter wereld, met bijna 50 miljoen ton per jaar. Dat is het equivalent van meer dan 4.500 Eiffeltorens. Bekijken we even het meest recente landenoverzicht met het aantal kg. e-waste per inwoner (uit 2016), dan is de aanvoerder Noorwegen met 28,5 kg/inwoner. Daarna volgt het Verenigd Koninkrijk met 24,9 kg/inwoner. België kan ook niet meteen een hoopgevend cijfer voorleggen: 21,2 kg/inwoner. Vergelijk met de Verenigde Staten: 19,4 kg/inwoner. Om die materiaalverspilling een halt toe te roepen, zal repareren belangrijker en belangrijker worden.

Als reactie op de enorme afvalberg besloot de Nederlandse Martine Postma in oktober 2009 een Repair Café te organiseren in Amsterdam. Haar idee kreeg internationaal navolging. Ondertussen worden in meer dan 40 landen herstelinitiatieven opgezet onder de noemer ‘Repair Café’. Op International Repair Day 2019 vieren we ook 10 jaar Repair Cafés en het grote succes van dat concept.

Je vindt ondertussen natuurlijk ook impactvolle herstelinitiatieven onder een andere naam, denk maar aan de Fixit Clinics, El Club de Reparadores, de Réparothons, de Restart Parties en Fiksefest.

Foto: The Restart Project

Initiatiefnemers

De International Repair Day is een organisatie van de Open Repair Alliance, opgericht door Anstiftung Foundation (Duitsland), Fixit Clinic (VS), The Restart Project (VK), Repair Café Foundation (Nederland) en iFixit (VS) . De eerste editie vond plaats in 2017.

Om hun politieke boodschap kracht bij te zetten, hebben een aantal van die organisaties zich ook al aangesloten bij het groeiende initiatief Right to Repair.

Doe mee!

Doe mee en communiceer mee #RepairDay #RepairForFuture.