Hersteller in the picture: Wouter, de fietsende fietsenmaker van VeloVelo

Hersteller in the picture: Wouter, de fietsende fietsenmaker van VeloVelo

Repareren is essentieel voor een duurzame en crisisbestendige economie. Net wat we nodig hebben na corona. Toch blijft de reparatiesector een kleine en vaak onderbelichte sector. Daarom zet Repair&Share herstellers in the picture.

In 2012 richtte Wouter Vandenbussche VeloVelo op en ging hij van start als “fietsende fietsenmaker”. Hij heeft een mobiel herstelatelier en gaat fietsen herstellen bij mensen thuis in Gent. Wij lieten Wouter zijn bijzonder verhaal doen.

Waarom vind jij herstellen belangrijk?

Ik haal meer voldoening uit het herstellen van fietsen dan het verkopen. Herstellen is voor mij iets persoonlijks. Het geeft mij de mogelijkheid om iets van mezelf in een fiets te steken. Van het verkopen haal ik minder eer, daar draag ik minder aan bij.

Wat is de motivatie van jouw klanten om hun fiets te laten herstellen?

Mijn klanten zijn vooral mensen die hun fiets dagelijks gebruiken voor woon-werkverkeer. Hun fiets moet betrouwbaar zijn, ze moeten weten dat ze elke ochtend kunnen vertrekken naar hun werk en ’s avonds zonder problemen terug geraken. Door de coronacrisis zijn die herstellingen grotendeels stilgevallen.

Natuurlijk fietsen mensen ook voor hun plezier. Dat was heel duidelijk de voorbije weken, omdat een uitje op de fiets nog mocht ondanks de coronamaatregelen. Soms mocht ik klanten helpen om een oude fiets op te lappen zodat ze opnieuw op pad konden gaan.

Waar haal je voldoening uit?

Het liefste werk ik aan degelijke fietsen, die zijn het meest herstelbaar. Tegenwoordig zie je vaak dat mensen een fiets kopen in de supermarkt, die fietsen zijn niet zo gemakkelijk te herstellen. Je werkt er lang aan, maar kunt zelden een kwaliteitsvolle herstelling uitvoeren. Daar wordt niemand gelukkig van.

Wat me altijd opvalt is dat simpele herstellingen vaak het grootste effect hebben. Wanneer ik iemands fietsbanden eens goed oppomp, geeft dat een heel ander fietsgevoel. Zo’n kleine ingreep zorgt al meteen voor meer fietsplezier.

Ik werk ook graag met kinderen. Scholen nodigen me soms uit voor een workshop. Wanneer de kinderen in zo’n workshop leren hoe een fiets eigenlijk werkt, zie ik de verwondering in hun ogen. Hopelijk kunnen de kinderen snel weer naar school en kan ik de draad weer oppikken.

Hoe heb je leren herstellen?

Vroeger werkte ik als jeugdwerker. Vanwege besparingen in de sociale sector raakte ik mijn job kwijt. Ik besloot het dan over een andere boeg te gooien.

Ik sleutel al heel lang aan de fietsen, met wisselend succes… Daarom besloot ik een opleiding te volgen om fietsen te leren herstellen. Na de basisopleiding van één jaar was mijn passie voor fietsen alleen maar aangewakkerd. Dus volgde ik ook nog twee specialisatiejaren.

Was het een moeilijke jobkeuze voor jou?

Financieel was het niet zo gemakkelijk. Als je fietsenmaker wil worden, heb je meestal een flink startbudget nodig zodat je een winkelpand kunt huren, materiaal kunt inslaan, een fietsencollectie …

Toen botste ik op het concept van een Brusselse fietsenmaker die herstellingen deed op verplaatsing en ik besliste om op een gelijkaardige manier te werken in Gent. Daarom moest ik enkel investeren in een cargofiets en herstelmateriaal. Mijn gezin twijfelde een beetje in het begin. Die man in Brussel was zelf nog maar net begonnen, het idee had zich dus nog niet ‘bewezen’. Het was een nieuw concept.

Naast fietsen herstellen, verkoop je ook fietsen. Let je op de herstelbaarheid?

Vast en zeker. Twee derde van de merken die ik verkoop, zijn lokale merken. Die fietsen worden dus hier in Vlaanderen geproduceerd. Dat heeft een enorm voordeel voor de herstelbaarheid van de fietsen. Als ik het probleem niet kan oplossen, kan ik de fiets gemakkelijk terug naar de producent brengen. Daardoor duurt het ook minder lang voordat de fiets hersteld wordt. Op die manier heb ik ook een warm contact met de vertegenwoordigers van die fietsmerken.

Dankjewel voor dit gesprek.
We wensen Wouter een vlot bollende heropstart na corona!

Interview: Lobke Van Wesembeeck
Foto’s: Michiel Devijver
Meer info over VeloVelo: www.velovelo.be

Klik hier voor meer informatie over ‘Hersteller in the picture‘ en meer verhalen