18 mei Hersteller in the picture: schoenmaker Tim van De Lepper
Repareren is essentieel voor een duurzame en crisisbestendige economie. Net wat we nodig hebben na corona. Toch blijft de reparatiesector een kleine en vaak onderbelichte sector. Daarom zet Repair&Share herstellers in the picture.
Sinds 2017 runt Tim Van den Notelaer schoenmakerij De Lepper in Leuven. Je kunt er terecht om je schoenen en andere lederwaren een tweede leven te geven. De Lepper is ontstaan in 1919 en heeft dus een rijke geschiedenis. Daar vertelde Tim ons meer over.
Schoenmakerij De Lepper bestaat al 101 jaar. Wat is het geheim van dat succes?
De eerste schoenmaker die hier begon, was gespecialiseerd in orthopedische aanpassingen van werkschoenen. Commercieel was dat een goede zet, aangezien de fabriek van Philips vlakbij was. Daar werkten 6.000 mensen, elk met een paar werkschoenen. Philips is ondertussen weg, maar De Lepper bestaat nog steeds!
Wat onze zaak bijzonder maakt, is dat elke schoenmaker die De Lepper overneemt, hier opgeleid is. Ik ben ondertussen de zesde zaakvoerder. De zaak gaat dus niet over van vader op zoon, maar van leermeester op leerjongen. We worden allemaal streng opgeleid door onze voorganger. Zo houden we de kwaliteit hoog. Dat is volgens mij het geheim van De Lepper.
Hoe ben jij gestart als schoenmaker?
Ik kom eigenlijk uit een heel andere sector, de medische wereld. Ik heb jarenlang implantaten van een Amerikaanse producent gedistribueerd naar hart- en vaatchirurgen. Ik had 8 mensen in dienst. Op een dag besliste de producent om onze samenwerking stop te zetten. Ik had 10 jaar mijn ziel in die zaak gestoken, dus dat kwam hard aan. Ik verliet het wereldje en besloot voor een kleinere zaak te gaan. Small is beautiful.
Mijn voorganger bij De Lepper is een goede vriend. Hij nodigde mij toen uit om een keer te komen helpen in zijn zaak. Dat deed ik eerst enkele uren per week, daarna enkele dagen. Zo ben ik erin gerold. Ik heb anderhalf jaar als “leerjongen” bij De Lepper gewerkt. Daarna heb ik de helft van de aandelen overgenomen en volgde ik nog een half jaar training tot “meester schoenmaker”.
Waarom is herstellen voor jou belangrijk?
Daar zijn drie redenen voor. Allereerst, als je goed materiaal hebt, is het zonde om dat zomaar weg te gooien. Je doet de maker van het product oneer aan, en het kost ook veel geld om steeds te vernieuwen. Goed leder kan eigenlijk een leven lang mee, als je het maar goed onderhoudt. Ten tweede: voor het klimaat. De interesse voor circulaire economie groeit; het potentieel van herstellen mag van mij nog meer in de spotlights staan.
Ten derde: voor de toekomst van mijn zaak. Als mensen hun spullen willen hergebruiken, kan het team van De Lepper goed blijven draaien …
Hoe druk jij je stempel op deze zaak?
Ik bewaar de authenticiteit, maar ik probeer ook nieuwe dingen uit. Een goede website, contactloos betalen en een up-to-date klantenbestand vind ik heel belangrijk. Op communicatie via social media zet ik ook in, check ons Instagram-kanaal maar, we hebben bijna 1.500 volgers!
Daarnaast zet ik in op business-to-business contacten. Ik werk samen met lokale schoenenwinkels zoals Schoenen Mertens en Carmi. Zo creëerde ik meer volume en kon ik een tweede medewerker in dienst nemen.
Je werkt ook met producenten samen?
Dat klopt, ik behaalde certificaten voor herstellingen aan producten van Ambiorix, Van Bommel en Trippen. Die producenten vragen je om een soort examen af te leggen. Doe je dat goed, dan krijg je een certificaat en word je “meester schoenmaker” voor hun merk. Ze komen jaarlijks langs voor een check. Zo behoud je toegang tot originele wisselstukken, belangrijk als je schoenen van bepaalde merken goed wil herstellen…
De link met merken heeft zeker voordelen. Klanten van die merken worden naar ons doorverwezen voor herstellingen. Voor Trippen ben ik zelfs de enige Belgische meester schoenmaker. Ik krijg Trippens van over heel België opgestuurd om te herstellen. Zulke dingen maken De Lepper uniek.
Dankjewel voor dit gesprek.
We wensen Tim een vlotte heropstart na corona!
Interview: Lobke Van Wesembeeck
Foto’s: Rob Stevens
Meer over De Lepper: www.delepper.be
Klik hier voor meer informatie over ‘Hersteller in the picture‘ en meer verhalen