22 mei Hersteller in the picture: IT-specialist Angelo van AA Repair
Repareren is essentieel voor een duurzame en crisisbestendige economie. Net wat we nodig hebben na corona. Toch blijft de reparatiesector een kleine en vaak onderbelichte sector. Daarom zet Repair&Share herstellers in the picture.
Sinds 2016 voert Angelo Adriaenssens herstellingen uit aan smartphones, tablets en computers (desktops of laptops). Hij verkoopt ook refurbished toestellen in zijn zaak AA Repair in Gent. We gingen met hem in gesprek over de rol die zelfstandige herstellers kunnen spelen om ervoor te zorgen dat meer mensen hun toestellen laten repareren.
Wat was je motivatie om een eigen repair shop te openen?
Al van jongs af aan sleutel ik aan mijn eigen computers om kosten te besparen. Later deed ik dat ook voor vrienden en familie en soms een keer voor een bedrijf dat specifieke eisen had. Ik heb een tijd voor een bedrijf gewerkt maar besloot mijn eigen herstelzaak te openen om een betere service te kunnen geven aan klanten: AA Repair. Ik slaag erin om een breed publiek op te bouwen: van tieners met smartphone-defecten over bejaarden met kleine computer-probleempjes tot grote bedrijven die 20 refurbished toestellen aankopen.
Ervaar je veel moeilijkheden bij het herstellen van toestellen?
De fabrikanten maken herstellen niet altijd even gemakkelijk. Bij veel smartphones zit de batterij bijvoorbeeld vast onder het moederbord, waardoor je als hersteller het risico loopt om het scherm te breken; kassa kassa voor de fabrikant. Ik ervaar ook dat sommige merken aanpassingen doen om herstellingen te dwarsbomen. Er is bijvoorbeeld een Macbook (laptop van Apple) waar een speciale chip in zit die je verhindert om een herstelling uit te voeren.
Jij bent een aanhanger van de internationale Right to Repair beweging. Hoe kunnen we het Recht op Repareren opeisen?
Een grote beweging zoals Right to Repair is belangrijk om onze eisen met overheden te bespreken. Uiteraard steunt elke hersteller die beweging, omdat Right to Repair ervoor wil zorgen dat toestellen herstellen toegankelijker wordt. Er zou een soort label moeten komen dat aangeeft hoe repareerbaar een toestel is. Consumenten kunnen dan veel bewuster beslissen om een toestel te kopen waar ze aan kunnen sleutelen om het een langere levensduur geven. Eén label waar fabrikanten en winkels zich bij kunnen aansluiten maakt de community ook sterker.
Ook subsidies of premies voor herstellers of herstelbare producten zijn deel van de oplossing. Wij helpen tenslotte allemaal samen om de elektronische afvalberg te verminderen. Hier zouden we allemaal veel bewuster in moeten zijn als we nieuwe dingen willen kopen. Je helpt mee aan het milieu en bespaart op je rekening!
Wat als grote fabrikanten betere hersteldiensten zouden aanbieden?
Inzetten op betere hersteldiensten van grote fabrikanten in plaats van zelfstandige herstellers, houdt een risiso in. Ik vrees dat er dan een monopolie rond herstellen zal ontstaan. Dat zou maar voor één partij goed zijn en dat is de fabrikant zelf. De klant betaalt vandaag al veel geld voor een toestel en zou dan vastzitten aan één hersteller die de prijzen zo hoog kan leggen als hij wil. In onafhankelijke herstelzaken kunnen we klanten bovendien veel sneller helpen.
Consumenten moeten altijd het recht hebben om hun toestel te laten repareren door een derde partij.
Dankjewel voor dit gesprek. We wensen Angelo een vlotte doorstart na de lange weken van corona-maatregelen!
Interview: Luna Cochez & Rosalie Heens
Foto’s: Michiel Devijver
Meer over AA Repair in Gent: aarepair.be
Klik hier voor meer informatie over ‘Hersteller in the picture‘ en meer verhalen