Verslag Online Koffiemoment Deelinitiatieven 4 december

Verslag Online Koffiemoment Deelinitiatieven 4 december

Op 4 december 2020 organiseerden Netwerk Bewust Verbruiken en Repair&Share een online koffiemoment voor deelinitiatieven. Dit netwerkmoment bracht een twintigtal Op Wielekes depots, Spelotheken, Babytheken en gereedschapsbibliotheken uit heel Vlaanderen bij elkaar. 

Tijdens de kennismakingsronde gingen we via foto’s en video’s virtueel bij elkaar op bezoek. We zagen onder andere hoe Op Wielekes hun openingsmomenten corona-proof proberen te organiseren, hoe Spelotheken niet alleen spelmateriaal ontlenen maar ook knutselworkshops en huiswerkbegeleiding organiseren en hoe gereedschapsbibliotheken experimenteren met het aanbieden van bouw- of kampeermaterialen. 

Vervolgens zoomden we in op het thema ‘inclusief werken’. Op Wielekes Hasselt vertelde hoe zij proberen álle kinderen in Hasselt op de fiets te krijgen. Binnen hun werking is er nog ruimte om het aantal leden te verhogen dat gebruikt maakt van het sociaal tarief. Hiervoor proberen ze verschillende drempels te overwinnen. Hoe ze dat doen, lees je op onderstaande slide: 

De belangrijkste tip van Op Wielekes Hasselt is om samen te werken met actoren in je buurt die al werken met kwetsbare doelgroepen. Het helpt zeker ook om vrijwilligers aan te trekken die zelf ervaring hebben met de doelgroep die je wilt bereiken. 

Aanvullend vertelde Speel-o-theek de Piepbal uit Brugge hoe zij inzetten op inclusie van personen met een beperking. Dat doen ze enerzijds door snoezelruimtes te voorzien en door voelmateriaal en braille aan te brengen op het spelmateriaal. Voor de Piepbal gaat inclusie breder dan een aangepast aanbod. Ze werken samen met Begeleidingscentrum Spermalie dat zich richt op jongeren met autisme, een visuele of auditieve beperking. Vanuit dit centrum komen elke week enkele leerlingen als vrijwilliger (met een beperking) meewerken in de speelotheek. Dit voorbeeld maakt duidelijk hoe deelinitiatieven de talenten van diverse mensen weten in te zetten. Dat bewijzen ook verschillende Op Wielekes (onder andere Merelbeke-Flora en Schoten-Wijnegem) die in hun depot mensen inzetten die kwetsbaar staan op de arbeidsmarkt.

Dat was meteen een bruggetje naar het volgende thema: werken met vrijwilligers. Daaruit onthouden we dat vrijwilligers vooral nood hebben aan een goede WIP: Waardering – Inspraak en Plezier. Elk initiatief pakt dat op z’n eigen manier aan. Van complimentjes tot  koffie en taart en kennismakings- en leeractiviteiten voor de vrijwilligers, met regelmatige vergaderingen, gesprekjes tussendoor en vooral veel luisterende oren. Klusbib Mechelen vertelde hoe zij bij hun vrijwilligers regelmatig polsen hoe zij de werking ervaren, indien nodig een stapje terug zetten, en erover waken dat vrijwilligers enkel taken doen die ze echt graag doen. 

 

Het online koffiemoment is een activiteit van het lerend netwerk voor deelinitiatieven van Repair&Share en Netwerk Bewust Verbruiken, in samenwerking met Cera.