herstelbare wasmachines en koelkasten, maar nog geen recht op repareren

Right to Repair Actie febrruari 2019

herstelbare wasmachines en koelkasten, maar nog geen recht op repareren

Koelkasten, televisies, vaatwassers en wasmachines die vanaf 1 maart 2021 op de Europese markt komen, moeten makkelijker te repareren zijn. Die dag treden immers een aantal nieuwe Europese regels in werking, de zogenaamde Ecodesign Verordeningen van 2019. Die bepalen onder andere dat je deze toestellen makkelijk moet kunnen demonteren met standaard gereedschap en dat je minstens 7 jaar wisselstukken moet kunnen bestellen. 

 

Het is de allereerste keer in de Europese geschiedenis dat er regels zijn die bepalen dat toestellen makkelijker herstelbaar moeten zijn. We zijn dan ook blij met deze historische stap. Helaas is de weg naar een effectief ‘Recht op Repareren’ nog lang. Met de partners van Right to Repair Europe zien we heel wat zaken die beter zouden kunnen: 

 

  • De regels gelden maar voor een beperkt aantal toestellen. Sterk vervuilende en moeilijk te repareren producten zoals een smartphones blijven voorlopig buiten schot.
  • De meeste wisselstukken en herstelinformatie moeten enkel aan professionele herstellers beschikbaar gesteld worden. Dat betekent dat Repair Cafés en consumenten ze niet kunnen krijgen.
  • De regels laten fabrikanten zelf bepalen wie ze als een competente professionele hersteller beschouwen en wie niet. Hierdoor lopen vooral zelfstandige herstellers, die niet aan één en enkele merken verbonden zijn, het risico om geweigerd te worden.
  • De maximum levertermijn voor wisselstukken is vastgelegd op 3 weken. Dit is heel lang voor iemand met een kapotte wasmachine of koelkast. Dit zal veel mensen ertoe aanzetten om toch te kiezen voor nieuwkoop in plaats van herstelling.
  • De regels laten toe dat wisselstukken enkel in pakket verkrijgbaar zijn. Daardoor loop je het risico dat je meer wisselstukken moet aankopen dan je eigenlijk nodig hebt. Bij wasmachines gebeurt het bijvoorbeeld dat je geen lagers apart kunt krijgen, maar enkel een pakket met alle onderdelen van de wastrommel moet aankopen. Dat maakt repareren natuurlijk een stuk duurder.

 

Pas als iedereen toegang heeft tot snelle en betaalbare wisselstukken en informatie,en dat voor alle producten, gedurende hun hele levensduur, kunnen we spreken van een echt Recht op Repareren. Zo lang dat niet het geval is, blijven we strijdvaardig campagne voeren.