31 mrt Het Europese Right to Repair Proposal: een analyse
Op 22 maart 2023 presenteerde de Europese Commissie haar langverwachte “European Right to Repair proposal”. Met de Recht op Repareren Beweging hebben we gemengde gevoelens over dit voorstel. Het zet enkele stapjes in de goede richting, maar tegelijkertijd is het op veel vlakken een gemiste kans. Een analyse.
Een hersteller vinden wordt makkelijker
Laten we beginnen met het goede nieuws. Het voorstel wil ervoor zorgen dat het makkelijker wordt om een hersteller te vinden. Het verplicht de lidstaten om een gratis toegankelijk online platform (bv een website of digitale kaart) te creëren waar mensen makkelijk kunnen opzoeken waar ze met hun kapotte spullen terecht kunnen om ze te laten repareren of refurbishen. Het platform moet niet alleen de professionele herstellers tonen, ook vrijwilligersinitiatieven zoals Repair Cafés kunnen erop getoond worden. Dat is uiteraard een goede zaak.
En in België hebben we – dankzij de Repair Kaart uit het Sharepair project – alvast een goede vertrekbasis voor zo’n online platform.
Herstelprijzen vergelijken wordt makkelijker
Meer reparaties binnen garantie?
Meer herstelopties… maar voor welke prijs?
Geen verbod op praktijken die herstel moeilijk of onmogelijk maken
Dit artikel is een ingekorte vertaling van het artikel “Not yet accessible, affordable nor mainstream: campaigners tighten the screw on new EU Right to Repair proposal” van Right to Repair Europe. Lees het originele artikel van Right to Repair Europe hier.