In de spotlight: Repair Café Grimbergen

in de spotlight: repair café grimbergen

Repair Cafés installeren opnieuw een cultuur van herstellen in de samenleving. Ze voorkomen een hoop afval en CO2-uitstoot en creëren ruimte voor ontmoeting in de buurt. Daarom zetten we elke maand een Repair Café ‘in de spotlight’. Deze maand: Repair Café Grimbergen.
(c) Repair Café Grimbergen 

Jongeren bereiken met je Repair Café? Dat is niet altijd evident. Repair Café Grimbergen heeft daar een oplossing voor gevonden door edities te organiseren voor én door kinderen. Dat doen ze in samenwerking met Boomerang vzw. We wilden eens horen hoe zij dat aanpakken en spraken met vrijwilliger Jo Buelens van Repair Café Grimbergen.

REPAIR CAFÉ KIDS

Op het Repair Café Kids leren kinderen, met de juiste begeleiding, zelf hun spullen herstellen. Dit concept is ontstaan op vraag van enkele ouders die vaak met hun kinderen naar het Repair Café gaan. Het idee dat kinderen zelf bijvoorbeeld hun speelgoed leren herstellen, leek voor veel vrijwilligers een ideale manier om kinderen te betrekken bij het Repair Café. Enkele vrijwilligers van Boomerang vzw, die ook actief betrokken zijn bij het Repair Café van Grimbergen, maakten dit idee dan ook heel concreet.

Boomerang vzw is een vereniging die speelse activiteiten organiseert rond thema’s zoals de circulaire economie. Zij ontwikkelden een aanbod van repair-activiteiten voor kinderen opgesplitst in vier thema’s: Lijmen, In- en Uit Elkaar Halen, Elektriciteit en Stofjes Enzo. Per editie van het Repair Café komt een ander thema aan bod. Elke sessie wordt begeleid door een ervaren vrijwilliger van Repair Café Grimbergen en kinderen ontvangen per sessie een stempel. Zodra ze de vier workshops voltooid hebben, ontvangen ze hun hersteldiploma. “De stempelkaart is een fijne manier om jongeren te motiveren om naar het Repair Café te blijven komen”, aldus Jo Buelens.

LOKALE SAMENWERKINGEN

“Omdat Grimbergen een uitgestrekte gemeente is met verschillende dorpskernen, proberen we minstens één editie per jaar te organiseren in elk van die deelgemeenten”, aldus Jo. Daarvoor gaan ze de samenwerking aan met verschillende, lokale sociaal-culturele organisaties, zoals onder andere KWB en Ferm, die steeds een zaaltje ter beschikking stellen om het Repair Café te organiseren. Dergelijke samenwerkingen dragen bovendien ook bij tot de zichtbaarheid van het Repair Café. Het cultureel centrum in Strombeek, waar de eerste workshops van start gingen, helpt bijvoorbeeld met publiciteit via flyers en sociale media.

"Door samen te werken met scholen en andere lokale organisaties hebben we ons bereik enorm vergroot."

Een andere lucratieve samenwerking om meer kinderen te bereiken, is die met de lokale basisschool de Negensprong. De school stelt haar infrastructuur jaarlijks ter beschikking om een Repair Café te organiseren. “Naar aanloop van het Repair Café, dat telkens plaatsvindt op zaterdag, krijgen de leerlingen een week lang lessen over het belang van repareren voor een duurzame samenleving”, vermeldt Jo. “We merken dat we zo heel wat kinderen over de streep kunnen trekken om het Repair Café dat weekend te bezoeken samen met hun ouders.” De circulaire toekomst lijkt daarmee in Grimbergen alvast een beetje rooskleuriger.

Om het Repair Café bekend te maken, wordt een groot, verplaatsbaar houten paneel op een drukbezochte plek in het centrum geplaatst. Voor elke editie plakken ze een nieuwe klever op met datum en locatie van elke volgende editie.

(c) Repair Café Grimbergen

Op de website van Repair Café Grimbergen en op hun Facebook-pagina vind je meer info over hun werking en de edities voor kids.

Honger naar meer tips over hoe je jongeren kan bereiken met je Repair Café? Met Repair&Share gingen we op zoek naar een aantal inspirerende voorbeelden en bundelden deze in een handige inspiratiegids.