De Repair Podcast

De Repair Podcast

Een circulaire economie, waarin geen grondstoffen verloren gaan en er geen afval meer bijkomt. Niemand die daar tegen kan zijn. Meer herstellen in plaats van weggooien: dat is één van de hefbomen naar circulariteit. 

Maar hoe geraak je daar als bedrijf of ondernemer? Wat betekent het om herstellingen en levensduurverlenging op te nemen in de kern van je strategie? Welke obstakels kom je tegen? En waar haal je voordeel uit?

In de Repair Podcast van Repair&Share ging Britt Buysene in gesprek met drie Belgische bedrijven die vol overtuiging hun producten een langere levensduur geven, via onderhoud en herstel.

AS Adventure stampte een eigen hersteldienst uit de grond. Ze doen schoen- en kledingherstellingen in hun eigen atelier. Met een technische wasservice en schoenonderhoud proberen ze ook de levensduur van een product te verlengen voor het kapot is.

Åska Bikes kiest er bewust voor om de frames en batterijen van hun e-bikes in Vlaanderen te produceren. Ze ontwerpen hun fietsen zo dat ze met standaardonderdelen gemonteerd worden. Niet alleen klanten, ook herstellers zelf zijn hen dankbaar hiervoor.

Vanden Borre heeft een eigen duurzaamheidsbarometer, waarmee ze klanten informeren over de levensduur en herstelbaarheid van hun producten. Zo komen ze voor elke categorie tot een top drie, waarmee ze klanten inzicht geven in het product dat ze kopen.

De Repair Podcast is een samenwerking tussen Britt Buysene en Repair&Share om andere professionals te inspireren en handvaten aan te reiken. Want bedrijven die inzetten op reparatie hebben een positieve impact op de planeet, hun medewerkers en hun klanten.

De podcast kwam tot stand met steun van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu.