Repair Locale zit niet stil

Repair Locale zit niet stil

Repair Locale, één van de vijftien sociaal-circulaire hubs in Vlaanderen, wil het herstellen van producten een boost geven. Op welke acties zet het project in om die doelstelling mee te realiseren? In deze update delen we wat er in de steigers staat een kleine 5 maanden na de start van het project.

Spoor 1: lokale doelgroepen

In een eerste spoor inspireren en mobiliseren we lokale doelgroepen rond herstel. We doen dit samen met vijf circulaire hubs en streven naar acties met blijvende impact die ook in andere regio’s uitgerold kunnen worden.

De Keet Aalst: met Kringwinkels Zuid-Oost-Vlaanderen en Stroom organiseren we respectievelijk een opleiding textiel- en fietsherstel voor werkzoekenden en (toekomstige) medewerkers, afgestemd op de lokale context.

SCH Gent: opkomende wetgeving in duurzaamheid en levensduurverlenging van producten biedt kansen en uitdagingen voor de sociale economie, onder andere in herstellingen in opdracht van lokale reguliere spelers.In een namiddagsessie op 21/10 gaan we hier met praktijkgetuigenissen dieper op in.

SCH Kempen: hoe mobiliseren we kansengroepen  voor repair-cafés en opleidingen (elektro)herstel? Samen met oa WEB zetten we een pilot op, waarin mensen via zowel formeel als informeel leren kansen krijgen op  een netwerk en een job.

CICO Hub Kortrijk: jongeren uit het secundair onderwijs warm maken voor een STEM-job gebeurt best lokaal. We betrekken hen op een aantrekkelijke manier bij de repair-cafés van de RecupHub en de lokale economie.

C3000 Leuven: de Herstelhub Textiel van MAAKBar wil textielreparaties aanbieden aan werknemers van lokale bedrijven. Hoe bereiken we deze werknemers communicatief? En wat leren we uit deze opschaling dat belangrijk is voor andere initiatieven?

Spoor 2: instroom en opleiding

Spoor 2 focust op oplossingen voor twee barrières in elektroherstel: nog kwalitatieve afgedankte producten meer laten instromen in de hergebruikcentra, richting een tweede leven en anderzijds meer opleiding (of beter afgestemd op de doelgroep) voor doelgroepmedewerkers.

Lokale elektrohandelaars — al dan niet verenigd in een keten — in de buurt van hergebruikcentra of kringwinkels zijn mogelijk goede bronnen van nog te recupereren toestellen. Samen met Kringwinkels Hageland en Vites en Smart Loops Vlaams Brabant onderzoeken we bottom-up of en hoeveel potentieel aan instroom deze winkels te bieden hebben. Parallel verkent de coöperatieve Reloved B2B-samenwerkingen met de hoofdzetels van elektroketens.

Bewarend inzamelen van elektro gebeurt al op een tiental recyclageparken in Vlaanderen. Met Kringwinkel ‘t Rad, afvalintercommunale IVBO en de Circular Hub Brugge starten we bewarend inzamelen op nog twee parken op en nemen de lessen van de pioniers mee. We monitoren de verschillen tussen een park in stedelijke en in landelijke context. Via gerichte communicatie en betrokkenheid van parkwachters trachten we een kwalitatieve instroom te krijgen.

Voor opleiding in elektroherstel trekt Repair Locale de kaart van samenwerking. Met Kringwinkels Hageland en Vites onderzoeken we welke pistes een win-win bieden voor de Kringwinkels en ieders werking. Kortlopende en heel specifieke opleidingen (cross-product) of artikel 60-medewerkers samen opleiden, zijn mogelijke pistes om verder uit te werken in een pilot.

Kringwinkel ‘t Rad verkent samenwerking op provinciaal niveau. Een eerste concrete stap is een rondetafel met Kringloopwinkel Deltagroep en Kringwinkels Kust en West in september. Wat zijn de gezamenlijke noden qua opleiding waarvoor we kunnen samenwerken in een pilot?

Repair Locale blijft als circulaire hub de lokale hubs ondersteunen om die uitstekende plannen te kunnen realiseren.