Fabrikanten en handelaars die in Europa producten op de markt brengen, zijn wettelijk verplicht om 2 jaar gratis garantie te geven. Gaat een product in die periode stuk, dan is de fabrikant/handelaar verplicht om de consument gratis een werkend product te bezorgen. Toch heb je als consument enkel de eerste 6 maanden zekerheid dat je je garantierecht krijgt. De eerste 6 maanden moet de fabrikant immers bewijzen dat de oorzaak van het defect niet bij hem ligt, maar bij de consument. de  Na 6 maanden is het omgekeerd. Dan moet de consument bewijzen dat de oorzaak van het defect niet aan hem/haar ligt, maar bij de fabrikant.

 

Verleng de wettelijke garantietermijn

 

België volgt het Europese minimum en legt 2 jaar wettelijke garantie op. Verschillende andere Europese landen bieden hun burgers echter meer bescherming.

  • Zweden: 3 jaar
  • Schotland, Noorwegen, Ijsland: 2 à 5 jaar*
  • Ierland, Engeland, Wales: 6 jaar
  • Nederland, Finland: 2 à 8 jaar*

* Afhankelijk van het soort toestel: grotere en duurdere toestellen (zoals wasmachines, diepvriezers en microgolfovens, grote televisies,…) hebben een langere garantie dan kleinere toestellen.

 

Uit onderzoek blijkt dat producenten er doorgaans in slagen om het aantal producten dat stuk gaat onder garantie tot 3% te beperken. Daarom kan het uitbreiden van de garantie een goede tool zijn om de levensduur van producten te verlengen.

 

Bronnen
ADEME ‘Etude sur la durée de vie des équipements électriques et électroniques’ – rapport final, 2012
KU Leuven, VITO, BENELUX ‘Repairability criteria for energy related products’ (Study in the BeNeLux context to evaluate the options to extend the product life time) – final report, 2018
ECCnet ‘Analyse sur la garantie légale de conformité et les garanties commerciales’, 2011