Beter voorkomen dan genezen. De levensduur van kleding kan je verlengen, door ze de zorg te geven die ze nodig hebben. Wij delen hieronder 10 tips om je kleding beter te onderhouden.
Heb je zelf nog een goede tip? Laat het ons weten!
Let goed op de instructies en aanbevolen maximale temperatuur waarop een item gewassen moet worden. Sommige materialen hebben meer zorg nodig dan anderen en vereisen een zacht wasprogramma. Vooral bij delicate stoffen zoals zijde of kasjmier. Wol moet je bijvoorbeeld enkel wassen als het echt nodig is.
Zo gaan ze minder snel kapot en blijven de kleuren langer helder. Kledingstukken te vaak wassen, kan de vezels beschadigen en dus de levensduur verkorten. Meestal is kleding niet eens zo vuil, maar heeft het hoogstens een goede opfrisbeurt nodig. Hang kleding dan eerst buiten of in een stomende badkamer om te laten verluchten.
Wassen op 30° graden of minder beschermt niet alleen je kleding, maar verlaagt ook de uitstoot tijdens de gebruiksfase. Ondergoed, handdoeken of beddengoed was je dan wel beter op een hoge temperatuur, omdat deze zaken in nauw contact komen met je huid.
Zo voorkom je kleine beschadigingen aan je kleding. Dit geldt niet alleen voor broeken, maar ook voor alles met een haakje of beugel. Beha’s kan je wassen in een lingeriezakje om andere kleren in de trommel te beschermen. In tegenstelling tot ritsen en beugels, laat je knopen beter open aangezien dit minder belastend is voor de draden en zorgt dat ze langer meegaan.
Elke vlek vraagt een specifieke behandeling. Milieucentraal somde er enkele op.
Gebruik een juiste dosering en overweeg om eco-wasproducten te gebruiken die gemaakt zijn van biologisch afbreekbare ingrediënten. Zo draag je niet alleen zorg voor je kleding, maar ook voor het milieu.
In vele gevallen kan kleding met ‘dry clean only’ op het etiket, gewassen worden via een delicaat wasprogramma. Tenzij het etiket uitdrukkelijk vermeldt dat een item in de wasmachine beschadigd kan raken. Als droogkuis – of chemisch reinigen – de enige optie is, ga dan op zoek naar eco-schoonmaakdiensten.
Kleding aan de lucht laten drogen, heerlijk toch die verse geur als je je kleren van de waslijn haalt?! Een droogtrommel kan bepaalde vezels beschadigen en gebruikt ook veel energie. Ecologisch drogen is dus niet alleen beter voor je kleren maar ook voor de planeet.
In de wintermaanden kan je kleding aan het droogrek hangen. Sommige kledingstukken zoals wollen truien, leg je wel best plat zodat de vezels niet uitrekken. Als je toch de droogkast gebruikt, steek de trommel dan niet overvol. Grote ladingen doen er langer over om helemaal te drogen en kleding komt er kreukelig uit.
Zorg dat kleding schoon is vooraleer je het opbergt want dit kan motten aantrekken die je kleding beschadigen. Hang lavendelzakjes of mottenballen voor extra bescherming.
Kleding die snel kreukelt hang je idealiter op houten of gevoerde hangers. Kleding van rekbare stof plooi je dan weer beter op om de pasvorm te behouden. Hang je kleerkast ook niet te vol, zo heeft jouw kleding ademruimte en voorkom je kreukels en kleurverlies.
Met een goed gevulde trommel moet je minder vaak wassen, maar zorg ervoor dat deze niet overvol zit. Door wrijving kan dit de vezels van je kleding beschadigen, en ook de machine lijdt onder een te zware lading. Check ook de zakken van broeken zodat papiertjes of muntstukken niet mee de trommel ingaan. Laat na iedere wasbeurt de deur van de machine idealiter een half uurtje open staan om te verluchten.