Naar aanloop van International Repair Day op zaterdag 21 oktokber 2023, lanceerden Repair&Share en Repair Together voor het tweede jaar op rij de Repair Everywhere campagne. Van 14 tot en met 22 oktober zetten we het nut en het plezier van repareren extra in de kijker. Samen met heel wat partnersorganisaties maakten we er een geslaagde tweede editie van.
Heel wat Repair Cafés, scholen, verenigingen, Kringwinkels, afvalintercommunales, steden en gemeenten deden ook dit jaar mee en benadrukten daarmee het belang van repareren. Het resultaat: 135 repair-activiteiten op Belgische bodem in de week van 14 tot en met 22 oktober. Terugblikken kan via dit fotoverslag en het overzicht hieronder.
Repair Cafés — Vrijwillige herstelhelden uit alle provincies lieten zich van hun meest geëngageerde kant zien. Verschillende Repair Cafés hadden – voor de Repair Everywhere-campagne – een extraatje in petto: op de markt in Herentals stond een Repair Café op wielen en Buurthuis Unik organiseerde gelijktijdig met het Repair Café een eco-kookworkshop. De Repair Cafés van Gent en Izegem vierden hun tiende verjaardag. Het Depot in Leuven organiseerde een Repair Café exclusief voor muziekinstrumenten.
workshops, lezingen, inspiratiesessies en inzamelacties – Tijdens RepairEverywhere kon je over het hele land leren hoe je zelf kledij, zetels, gereedschap, fietsen, keramiek, gereedschap of elektro kunt herstellen, hoe je zelf kunt bijdragen aan de circulaire economie en welke rol politici en fabrikanten hierin te spelen hebben.
organisatoren – In Vlaanderen zetten maar liefst 65 partners hun schouders onder één of meerdere activiteiten. Met dank aan deze brede groep van steden en gemeenten, lagere, middelbare en hogescholen, Kringwinkels en andere sociaal-circulaire bedrijven, fablabs, deelinitiatieven, transitiegroepen, milieuorganisaties, buurthuizen, burgerinitiatieven, sociaal-culturele organisaties, afvalintercommunales, Recupel, Actiris, een armoedeorganisatie, een jeugdhuis, en zelfs een muziekzaal bereikten we een breed en divers publiek.
scholen namen dit jaar deel aan de Repair Everywhere-campagne. Basisschool ‘t Zonnetje (Melveren), Sint-Lukas kunsthumaniora (Brussel), ECAM (Sint-Lambrechts-Woluwe), het Spectrumcollege (Lummen), het fablab van de Arteveldehogeschool (Gent), Vives Hogeschool (Kortrijk) en GO! Level X (Hasselt) speelden de Repair Escape Game, gaven les over het recht op repareren, organiseerden een Repair Café of andere workshops rond circulaire economie. Campus Annuntiata in Veurne zette hun ‘Repair Shop’ textiel in de kijker. Onze repareer-toekomst lijkt alvast verzekerd!
Kringwinkels hostten herstelactiviteiten of vormden het decor voor een Repair Café. Bij Kringwinkel Deltagroep in Kortrijk kregen Repair Teens een workshop elektro herstellen. Circuit in Antwerpen organiseerde een Kintsugi workshop én een Repair Café, net als ‘t Rad in Sint-Andries en Reset in Tongeren. Ateljee in Gent zette samen met afvalintercommunale IVAGO een inzamelactie op voor kapotte elektro in naburige containerparken.
kilometer legden onze vliegende reporters af om verslag uit te brengen op diverse Repair Everywhere activiteiten. We werden telkens met open armen verwelkomd door organisatoren, herstellers en deelnemers. Hoeveel liters koffie en kilo’s taart we exact aangeboden hebben gekregen op de verschillende evenementen hebben we helaas niet bijgehouden.
In Leuven sloegen Maakbaar Leuven, MAAKbar en andere lokale initiatieven de handen in elkaar om een reeks workshops en infosessies te organiseren over circulaire economie, herstel en onderhoud.
Ook in Hasselt werd volop ingezet op herstel en hergebruik. Vorig jaar toverden Repair&Share, Avansa Limburg en Stad Hasselt het iconische Recor-gebouw om tot een walhalla van herstel. Dit jaar konden herstel-sympathisanten er opnieuw terecht voor workshops, lezingen en herstelhoekjes om kleding een langer leven te geven.
De Repair Everywhere campagne zet niet alleen het plezier van repareren in de kijker. Ze laat ook zien dat veel mensen weigeren om zomaar mee te stappen in de wegwerpeconomie. Ze willen producten die lang meegaan en herstelbaar zijn. Daarmee zenden we een sterk signaal uit naar fabrikanten en winkeliers, om herstel toegankelijker en makkelijker te maken.
Dat signaal lijkt bij een aantal fabrikanten en winkeliers alvast aan te komen. Zo zagen we het voorbije jaar bijvoorbeeld Decathlon, Vanden Borre of Elektrodepot uitpakken met een hersteldienst of herstelbaarheidsscores voor de producten die ze verkopen. Fabrikanten als Miele en Bosch werken samen met Kringwinkels om hen te voorzien van onderdelen en opleiding voor herstellers. Dat zijn zeker een hoopvolle evoluties.
Grote veranderingen komen er voornamelijk onder druk van nieuwe wetgeving. Repair&Share blijft daarom aandringen bij politici om maatregelen te nemen die repareren makkelijker maken. Zo lanceert België vanaf 2026 de herstelbaarheidsindex die zal aantonen hoe repareerbaar onze spullen zijn.
Op Europees niveau zijn we actief binnen Right to Repair Europe. Ook daar viel er in de nasleep van de Repair Everywhere campagne positief nieuws te rapen. De Commissie ‘Interne Markt en Consumentenbescherming’ (IMCO) van het Europees Parlement nam de meeste van onze eisen mee in hun voorstel voor de Right to Repair Richtlijn. Het doel van deze richtlijn is om hoge reparatiekosten te drukken en anti-repairpraktijken aan banden te leggen. Zo ligt er nu een voorstel op tafel dat een pak ambitieuzer is dan het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie.
In 2024 valt International Repair Day op zaterdag 19 oktober. In de tussentijd blijven we natuurlijk niet stilzitten. Repair&Share zet het hele jaar lang verder in op herstel en we hopen dat ook jullie blijven meedoen. De campagne-toolkits blijven daarom online beschikbaar. Repair Everywhere, maar ook anytime.