E6-project

Ecosystems for extended-lifetime of end-of-use electrical and electronical equipment

In 6 regio’s zetten we lokale samenwerkingen op voor het verlengen van de levensduur van elektr(on)ische apparaten. We ontwikkelen en testen technologie voor triage en diagnose, we experimenteren met businessmodellen en communicatiecampagnes, we onderzoeken welke beleidsmaatregelen kunnen helpen om repareren, refurbishen en tweedehands aantrekkelijker te maken dan recyclage.

Leading partner: Saxion Hogeschool (NL)

Met de steun van: Interreg NWE en Vlaanderen Circulair

OVER HET PROJECT

Het Interreg NWE-project E6 zet in 6 regio’s lokale samenwerkingen op voor het verlengen van de levensduur van elektrische en elektronische apparaten. Heel wat waardevolle en bruikbare toestellen komen vandaag nog in de recyclagestroom terecht. 

Willen we dat deze toestellen niet gerecycleerd, maar gerepareerd, gerefurbished of hergebruikt worden? Dan liggen er heel wat uitdagingen: onderdelen en wisselstukken zijn moeilijk beschikbaar, het is niet eenvoudig voor burgers en inzamelaars om in te schatten of een toestel nog herstelbaar is, rendabele businessmodellen ontbreken, er zijn fiscale drempels…

Een consortium van 20 partners slaat met het E6-project de handen ineen om praktische oplossingen te ontwikkelen en uit te testen. 

Herstelpunten en businessmodellen

We ontwikkelen kwaliteitsvolle diagnose- en herstelcentra voor huishoudelijk elektro waar consumenten – tegen een laagdrempelige prijs – terecht kunnen voor advies en herstellingen. Op lange termijn willen we een breed en lokaal netwerk uitbouwen van ateliers waardoor herstel voor consumenten een evidente keuze wordt.

Productstromen optimaliseren

Door diverse spelers in de waardeketen samen te brengen, zorgen we ervoor dat herstelbare producten langer in de kringloop blijven. Om optimaal in te zetten op het waardebehoud van toestellen, ontwikkelen we een techniek waarbij herstelbare toestellen systematisch gescheiden ingezameld worden.

Herstellers opleiden en kwaliteitslabel ontwikkelen

We verbeteren het opleidingsaanbod voor herstellers en zorgen dat dit aanbod is afgestemd op de arbeidsmarkt. Door middel van een gecertificeerd opleidingsaanbod willen niet alleen meer herstellers activeren, maar ook een kwaliteitslabel ontwikkelen om de perceptie rond herstel positief te beïnvloeden. Zo krijgen consumenten meer vertrouwen in de beschikbare herstelopties.

Gereviseerde onderdelen

Via een innovatietraject ontwikkelen we een aanbod aan betaalbare onderdelen verkregen door gerichte en gestructureerde mining van tweedehands componenten. Tegelijk bouwen we de nodige infrastructuur uit voor stockbeheer en distributie.

We ontwikkelen AI-gebaseerde technologie, tools en dataplatformen die bijdragen aan een efficiënte triage en diagnose van herstelbare, herbruikbare en waardevolle toestellen, zoawel door gebruikers als door herstellers.

In 6 regio’s (Leuven, Apeldoorn, Den Haag, Aken, Gaeltacht, Nevers) zetten we fysieke herstel- en refurbishentra op, waarvoor we ook rendabele businessmodellen proberen te ontwikkelen.

Daarnaast onderzoeken we welke beleidsmaatregelen er nodig zijn om herstel, refurbishment en tweedehands voor burgers en bedrijven aantrekkelijker te maken dan recyclage en nieuwkoop.

Repair&Share zal binnen het project analyseren welke impact bestaande lokale, nationale en Europese beleidsmaatregelen hebben. We zullen de verschillende beleidskaders met elkaar vergelijken en op zoek gaan naar goede praktijken en drempels op vlak van financiële en fiscale maatregelen, de uitwerking van de Uitgebreide Producenten Verantwoordelijkheid, de omzetting van de Right to Repair Directive of specifieke initiatieven zoals de Franse 'Loi Antigaspillage' en Herstelbaarheidsindexen.

De verkregen inzichten zullen we delen via policy papers, deelname aan congressen, trainingen en overleg met relevante beleidsmakers en actoren.

De projectpartners zijn: Saxion Hogeschool (Lead partner), Aachener Stadtbetrieb, Stadt Aachen, Gemeente Apeldoorn, Circulus, Comhairle Ceantar naOileán CTR, Gemeente Den Haag, European Regions Network for the Application of Communications Technology, Foenix Kringloop en Re-integratie, Institut für Betriebsführung im deutschen Handwerkinstitut, Kringwinkel ViTeS, Maakbaar Leuven, Nevers Agglomération, Repair&Share vzw, Syndicat Mixte Ouvert Nièvre numérique, Thomas More Mechelen-Antwerpen, Údarás na Gaeltachta, Vlaams instituut voor technologisch onderzoek, Volkswirtschaftliches Institut für Mittelstand und Handwerk an der Universität Göttingen.

Up to date blijven? Check de E6-website en volg de LinkedIn pagina van E6

Het totale projectbudget bedraagt 8,15 miljoen euro. Daarvan wordt 4,89 gefinancierd door het Europese subsidiefonds Interreg North-West Europe. De activiteiten van Repair&Share worden deels gecofinancierd door Vlaanderen Circulair.